Binnenmuren schilderen in het najaar: 3 tips

Geplaatst op
muurverf

Het najaar, zo net voor de winter begint, is een prima tijd om je binnenmuren eens onder handen te nemen. Omdat we door het coronavirus toch enigszins verplicht worden om thuis te blijven, is juist nu de tijd om achterstallig klusonderhoud aan te pakken. Wij geven je vier tips voor het schilderen van je binnenmuren.

1. Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is de basis van al je schilderwerk. Zorg dat de vloer (en stopcontacten, kozijnen of plinten) netjes afgedekt worden met schilderstape. Ook is het belangrijk dat je de oude muur eerst ontvet en goed reinigt, zodat de nieuwe verf beter hecht. Qua materiaal geldt: pak voor grote oppervlakken zoals de muur een roller en voor detailwerk langs de randen van een kozijn een kwastje. Werk oneffenheden in je muur weg met bijvoorbeeld een speciale filler en maak de wand goed stofvrij voor je aan een klus begint. Je schildert immers beter op een zo’n strak mogelijke wand. 

2. De juiste temperatuur 

De ideale temperatuur om binnenmuren te schilderen ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius. Het kan dus zeker geen kwaad om de verwarming aan te zetten. Maar zet hem niet op standje ‘tropisch’, de verf droogt dan te snel om goed nat in nat te kunnen werken. Is je schilderklus klaar? Zet dan de ramen even open om te ventileren. Vaak is de meeste verflucht dan snel weg gezien de muurverven voor binnen op waterbasis zijn. 

3. De hoeveelheid verf 

De hoeveelheid verf die je nodig hebt, bereken je door het oppervlak van je muur te berekenen (hoogte keer breedte). Bereken zo ook de oppervlakte van je ramen of deuren en trek die van de muur af. Kijk bij het kiezen van de muurverf of je één of twee lagen op moet brengen voor het berekenen van het aantal liters verf. Deel nu het totale aantal door de hoeveelheid vierkante meters per liter wat op de verfbus staat. Te weinig besteld; koop dan altijd verf bij waar je deze eerder ook gekocht hebt zodat een kleur op dezelfde mengmachine wordt gemaakt. Hiermee voorkom je kleurverschil.

Meer over verf

De hoeveelheid verf voor binnenmuren kan je soms laten duizelen. Wij helpen je daar alvast een handje. Zoals de Caparol CapaTex Mat S1+, een hoogwaardige matte binnenmuurverf. Wil je  specifiek je keuken eens onder handen nemen of de badkamer? Dan is de Trimetal Magnatex Mat Clean SF een aanrader. Twijfel je over het soort verf? Neem dan altijd contact op met een professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *