De belangrijke functies van een camerasysteem

Aan de dag vandaag kun je niet meer zomaar de achterdeur van je woning open laten staan op het moment dat je niet thuis bent. Dit omdat de kans op een inbraak in je woning dan nog groter is. Het komt dan ook regelmatig voor dat er wordt ingebroken in een woning of bedrijfspand. Om een mogelijke inbraak te voorkomen, is het dan ook raadzaam om een camerasysteem rondom je woning of bedrijfspand aan te laten leggen. Ook gebeurd het regelmatig dat mensen, met name ouderen, het slachtoffer worden van een babbeltruc. Iemand belt aan bij een woning, en zegt dat hij of zij bijvoorbeeld werkzaam is voor een energiemaatschappij en de meterstanden op komt nemen. Echter is deze persoon helemaal niet uit op het opnemen van de meterstanden, maar is op zoek naar sieraden of geld. Ook hiervoor kan een camerasysteem van belang zijn. Misschien wordt aan de hand van camerabeelden de dader van de babbeltruc wel herkend. Een camerasysteem heeft twee belangrijke functies. 

Twee belangrijke functies 

De twee belangrijkste functies van een camerasysteem is zorgen voor preventie en het registreren van bewijsmateriaal. Wanneer jij een camerasysteem een camera hebt hangen bij de voordeur van je woning of bedrijfspand, zal dit inbrekers eerder afschrikken dan aantrekken. Het hebben van een camerasysteem is dan ook vaak een preventieve toepassing. Toch komt het met enige regelmaat voor dat voertuigen of panden het doelwit worden van vandalisme. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan brandstichting maar ook het bekladden met graffiti. Wanneer jouw voertuig het doelwit is geweest van brandstichting, doe je hiervan natuurlijk in de eerste plaats aangifte. Maar wanneer jij een camerasysteem hebt bij je woning, waarvan de camera ook gericht is op de voertuigen op de oprit, beschik je eveneens over bewijsmateriaal.

Bewijsmateriaal 

Het beschikken over bewijsmateriaal kan in sommige gevallen van cruciaal belang zijn. Misschien dat de dader van de brandstichting aan jouw auto wel achterhaald kan worden, maar ook in het kader van winkeldiefstal kunnen camerabeelden van belang zijn. Winkeldiefstal gebeurd vrijwel dagelijks in allerlei winkels. Soms gaat het om winkeldiefstal van een klein bedrag, maar het kan ook om een groter bedrag gaan. Aan de hand van de camerabeelden die het camerasysteem in de winkel heeft gemaakt, kan de dader van de winkeldiefstal misschien wel achterhaald worden. Dit hoeft niet altijd door de politie gedaan te worden. Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat daders van winkeldiefstallen achterhaald worden door het delen van camerabeelden op de verschillende sociale mediakanalen. Het hebben van een camerasysteem is dan ook geen overbodige luxe en is geschikt voor zowel woningen, als voor bedrijfspanden.