Mahonie sipo, mooi en nuttig

Het mahonie sipo, we zullen het in dit artikel ook wel sipo noemen, is een houtsoort die zijn wortels heeft in West- en Centraal Afrika en is lid van de Meliaceae familie. Die familie telt ongeveer 600 leden en bestaat uit planten, struiken en bomen, die in de (sub)tropen voorkomen. Mahonie, een loofhout, is de meest bekende houtsoort uit deze familie. De boom kan tot een 60 meter hoog reiken. In het land van herkomst wordt die ook wel voor medische doeleinden gebruikt. Het zou bij diverse kwalen helpen. Het hout is zeer gewild en wordt over de hele wereld geëxporteerd. Behalve sipo bestaan ook het eveneens Afrikaanse sapeli mahonie en khaya mahonie. Deze laatste soort is minder hard dan de andere twee. Uit Midden- en Zuid-Amerika komt swietenia.

Eigenschappen

Tropisch hardhout, zoals het mahonie sipo, is erg duurzaam, en heeft een grote hard- en slijtvastheid. Het hout heeft een roodachtige kleur, die door zon wat donkerder wordt. Het gewicht van machinaal gedroogd hout ligt tussen de 600 en 660 kilogram per kubieke meter. Het spinthout, dat minder duurzaam is, is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Aangeraden wordt hout met minder dan 10% spinthout niet te gebruiken. Sipo mahonie is relatief goedkoop voor een mahoniesoort. Het hout is betrekkelijk makkelijk te zagen, en met zowel handgereedschap als machines niet moeilijk te bewerken. Het hout splijt niet bij spijkeren en schroeven. Het lijmen, kleuren en polijsten gaat redelijk.

Enkele toepassingen

Sipo mahonie is in massieve vorm, en als fineer en triplex bruikbaar. Het is het mahonie soort die het meest voor de meubel- en jachtbouw wordt gebruikt. Verder is het onder meer populair voor kratten, meubels, ramen, deuren, kozijnen, trappen, parketvloeren, plinten, draai- en beeldhouwwerk, en lambrisering. Sipo kan je tevens terugvinden in muziekinstrumenten, zoals piano’s en gitaren. Traditioneel wordt de stam ook wel gebruikt voor kano’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *