Wat is een aankoopmakelaar

Geplaatst op

Een huis kopen is altijd spannend. Je verlaat je oude stekje en gaat een nieuw hoofdstuk beginnen in een nieuwe omgeving. Het is een grote investering en er komt veel tegelijkertijd op je af. Om de verhuizing wat gemakkelijker te laten verlopen, kun je hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Maar wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk? Wij vertellen het je graag!

Aankoopmakelaar inschakelen

Een aankoopmakelaar is iemand die je helpt bij het vinden en kopen van een huis. Deze persoon heeft toegang tot het complete huizenaanbod en is goed op de hoogte van de huidige woningmarkt. Zo kan diegene jou helpen bij het vinden van je droomhuis. Een aankoopmakelaar weet wat er precies te koop is en welke huizen er op korte termijn in de verkoop komen. Zo zul je dus sneller kunnen reageren op een woning en ervoor zorgen dat je de eerste bent die een bod doet. Dit is vooral handig met een aankoopmakelaar in Rotterdam, aangezien hier de huizen als broodjes gaan.

Voordelen

Het inschakelen van een aankoopmakelaar brengt tal van voordelen met zich mee. We benoemden net al dat deze persoon jou waarschijnlijk snel aan een geschikte woning kan helpen. Verder geeft een aankoopmakelaar een professioneel advies en krijg je een objectieve mening. Dit is handig, aangezien de aankoopmakelaar verder niet emotioneel betrokken is bij het proces en jou dus kan helpen bij het maken van keuzes.

Kosten

Het inschakelen van een aankoopmakelaar kost uiteraard wel geld. De kosten verschillen per aankoopmakelaar en kun je dus van te voren het beste even navragen. Er zijn ook makelaars die werken met een percentage van de aankoopprijs, waarbij zij dus een gedeelte van het bedrag ontvangen. Je kunt van te voren een offerte aanvragen, zodat je een beter beeld hebt over het kostenplaatje. Kijk goed of dit met of zonder btw is.