Wat moet je weten als je een donzen dekbed wilt kopen?

Een donzen dekbed, wie wil dat nu niet? Dons is een materiaal dat licht en luchtig is, maar wat je direct ook warm en bedekt houdt. Dons heeft bij vogels een isolerende werking en dat betekent dat het ze in de zomer koel houdt en in de winter warm. In dekbedden heeft dons dezelfde functie. Het is een ideaal materiaal voor mensen die van nature veel transpireren en die dus een dekbed met goede vochtregulatie nodig hebben. Je zult merken dat je met een donzen dekbed veel comfortabeler zult slapen en ook minder klam wakker zult worden.

Een donzen dekbed met de juiste warmteklasse

Donzen dekbedden worden in verschillende warmteklassen aangeboden. En hieraan kun je zien voor welk seizoen of voor welke seizoenen het dekbed geschikt is. De klassen bestaan uit nummers 1 tot en met 4. Hier zie je wat deze nummers betekenen.

  • 1: een warm en zwaar dekbed specifiek bedoeld voor de wintermaanden.
  • 2: een donzen dekbed dat geschikt voor gebruik tijdens alle jaargetijden.
  • 3: een dekbed specifiek voor het voor- en najaar.
  • 4: een zomerdekbed, wat koel en licht is.
  • 3 + 4: een combinatie van twee donzen dekbedden met klasse 3 en 4, ook wel een 4 seizoenen dekbed genoemd.

Een dekbed van ganzen- of eendendons?

Als je een donzen dekbed gaat kopen, dan heb je de keuze tussen ganzendons en eendendons. Ganzendons is over het algemeen wat duurder, en dat komt doordat de veren groter zijn en de vulkracht daardoor groter is. Dekbedden van eendendons zijn niet per definitie slechter, maar ganzendons isoleert wel beter. De veren van eendendons zijn wat kleiner. Een beter bewijs van kwaliteit is de vulkracht van het dekbed. Dit geeft de verhouding aan tussen dons en echte veren. Hoe meer dons, hoe kwalitatiever het dekbed. Je kunt ook een bijpassend hoofdkussen aanschaffen.

Je dekbed onderhouden

Het is belangrijk dat je goed voor je donzen dekbed zorgt. Dit is een dekbed dat gemakkelijk 10 jaar mee kan gaan, mits je het goed onderhoudt. Dons is wat lastiger om te wassen, omdat de natte veren aan elkaar gaan kleven. Was je donzen dekbed wel af en toe en dan op 40 graden. De beste manier om het te drogen is door middel van een droogtrommel. Doe hier een tennisbal in en je dons wordt weer netjes opgeschud. Heb je geen droogtrommel, dan schud je het dekbed tijdens het drogen een paar keer goed op. Zo raken de veren weer los en heb je uiteindelijk gewoon weer een heerlijk schoon en zacht donzen dekbed.

Lang plezier

Als je goed voor je dekbed zorgt, deze regelmatig opschudt en wast, dan gaat deze zeker 10 jaar mee. Je kunt hem ook langer gebruiken, maar vanuit een hygiënisch oogpunt is dat niet altijd een goed idee. Tenzij je het donzen dekbed niet dagelijks gebruikt is het na 10 jaar tijd om aan vervanging te denken. En de kans is groot dat je dan ook weer gewoon met dons thuis komt.