Waterpijp versus vlampijp ketel

Geplaatst op
Stoomketels

Stoomketels kunnen aan de hand van verschillende criteria worden ingedeeld. Deze onderverdeling is afhankelijk van de benodigde capaciteit, druk en ook de temperatuur die je kiest voor een vlampijp of een waterpijpketel.

Waterpijpketel

Bij een waterpijpketel wordt het water door de pijpen gevoerd. De waterpijpketel ziet eruit als een rechtstaande doos waarbij de binnenkant van de ketel uit pijpen bestaat. Om de brandstof te verbranden wordt deze gemengd met verbrandingslucht, die in de Luvo is voorverwarmd. 

Het voedingswater wordt door de waterpomp in de ketel eerst door de ECO gevoerd. Het water wordt dan opgewarmd en de rookgassen worden afgekoeld. Er is nog geen stoomvoering. Het water gaat hierna naar de stoomdrum. Dit is een ruimte boven in de ketel. Vanuit deze ruimte gaan er een aantal pijpen, die de verdamper vormen, naar de wanden van de ketel. In deze pijpen worden dampbellen gemaakt door de Warmte van de vuurhaard. De dampbellen gaan omhoog en worden afgevoerd waarna ze vervolgens worden oververhit. De afgewerkte stoom komt in de vacuümcondensor waar de stoom terug tot water wordt gecondenseerd. Hierna begint het cyclus opnieuw. 

Groot aanbod

Vlampijpketel

De vlampijpketel wordt ook wel de Schotse ketel genoemd. Deze ketel heeft de vorm van een liggend cilinder met een tot meerdere vuurgangen waarin de verbranding van de brandstof plaatsvindt.  De vuurgang eindigt in de keerkast die zich in de ketel bevindt. Vanuit de keerkast lopen meerdere vlampijpen terug naar de voorkant van de ketel. Door het gebruik van vlampijpen wordt de oppervlakte vergroot. De vuurgangen en de vlampijpen zijn omringd met water.
Meer te weten komen over stoomketels? Scharff Techniek BV adviseert je.

Specialisten