Zelf een schutting maken met potdekselplanken? Dat doe je zo!

Wil je je schutting gaan vervangen, of zelf een volledig nieuwe schutting gaan bouwen? Als je je hierop gaat oriënteren kom je geheid de populaire potdekselplanken tegen. Dit is ook niet zo vreemd, want dit soort planken zijn enorm gemakkelijk in gebruik én erg duurzaam. Ben jij benieuwd hoe het maken van een schutting met potdekselplanken werkt? In dit artikel lees je er alles over! 

 

Voordat je aan de klus begint

Bedenk goed voor jezelf of je de schutting aan beide kanten gelijk wil hebben, of dat het je wat minder uitmaakt welk aanzicht de buren van jouw schutting hebben. Dit bepaalt namelijk of je jouw schutting enkelzijdig of dubbelzijdig wil gaan bekleden. Wil je het aanzicht aan beide kanten gelijk gaan trekken? Dan kun je aan beide zijden van je schutting de potdekselplanken gaan plaatsen. 

 

De volgende stap: het plaatsen van de schuttingpalen

Als je een dichte schutting gaat plaatsen, is het belangrijk dat je je er van bewust bent dat deze veel te verduren krijgt. Zo kan de windkracht hier enorm zwaar voor zijn. Daarom is het van groot belang dat je begint met het plaatsen van stevige palen en dat je hier niet te zuinig mee bent. Je kunt het beste om de vijftig centimeter een paal plaatsen. Kies je voor palen van hardhout? Dan kun je een dikte van 7 bij 7 centimeter of meer aanhouden. Neem je geïmpregneerde palen? Dan is een dikte van 88 bij 88 millimeter afdoende. Ook wanneer je een schutting van Douglas hout gaat plaatsen, kun je beter wel palen van hardhout of geïmpregneerde palen toevoegen. Douglas palen zijn namelijk niet goed geschikt om in de grond te plaatsen. Let er bij de palen goed op dat ze lang genoeg zijn. Heb je een schutting van 180 tot 200 centimeter? Kies dan voor palen van 300 centimeter. 

 

Daar gaan we, je kunt gaan beginnen met potdekselen! 

Nu je de basis hebt staan, kun je gaan beginnen met potdekselen. Potdekselplanken worden in de volksmond ook wel eens stapel planken genoemd. Dit is omdat je de planken gemakkelijk op elkaar kunt plaatsen door ze te stapelen. Zorg bij het plaatsen van je potdekselplanken dat ze vijf centimeter van de rand af blijven. Zo blijven ze goed schoon en droog, dit vergroot de duurzaamheid van je schutting. Stapelen doe je met de brede kant naar beneden gericht. Ga je de planken monteren? Doe dit dan niet te strak op elkaar en schroef altijd in het meest dikke deel van de plank. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *